вгору

Звільнення від відповідальності на підставі ІПК продовжує діяти

Зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 16.01.2020 року № 466-ІХ (далі – Закон № 466), стосуються також порядку надання податковими органами індивідуальних податкових консультацій (далі – ІПК).

Так, змінами було виключено абз. 1-2 п. 53.1 ПКУ (зміни набирають чинності з 01.01.2021 року), якими передбачено, що не може бути притягнуто до відповідальності платник податків, який діяв на підставі наданої йому письмової ІПК.

Водночас, вказані норми з 01.01.2021 року переносяться до п. 112.8 ПКУ і продовжать діяти. У новому пп. 112.8.2 ПКУ передбачено звільнення від відповідальності платника, який діяв на підставі наданої йому ІПК у паперовій або електронній формі. Така консультація повинна бути зареєстрована в Єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій.

Отже, звільнення від відповідальності на підставі ІПК продовжує діяти і після 01.01.2021 року.

Також було внесено, зокрема, такі зміни щодо ІПК:

- платники зможуть подавати звернення на отримання ІПК, крім паперової, також і в електронній формі через електронний кабінет (зміни набирають чинності з 01.07.2020);

- податкові органи надаватимуть ІПК за вибором платника в усній, паперовій або електронній формі. Запит на ІПК та ІПК в електронній формі повинні бути підписані електронним підписом;

- продовження строку розгляду звернення на отримання ІПК збільшено з 10 до 15 календарних днів. Тобто, загальний строк (з урахуванням продовження) надання ІПК складає не більше 40 днів.

Роз’яснення розміщено на сайті ДПСУ.

Про зупинення строку розгляду ІПК на період карантину читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.