вгору

Звіт про квоти за 2021 рік – до 01.02.2022 р.

До 01 лютого 2022 року (включно) юрособи з чисельністю штатних працівників від 8-ми осіб мають подати Інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню (далі – звіт про квоти) за 2021 рік. Про це повідомив Державний центр зайнятості.

До відома наших читачів! Порядок надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затверджено наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. № 271 (далі – Порядок № 271) і наразі не змінювався.

Відповідно до п. 1.2 розд. I Порядку № 271 звіт про квоти подається підприємствами, установами та організаціями регіональним та базовим центрам зайнятості та їхнім філіям.

Фізособам-підприємцям цей звіт подавати не потрібно.

Останній день подання інформації – 01.02.2022 р., вівторок.

Нагадуємо, що відповідно до ч. 2 ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI встановлюється квота:

1) у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік для працевлаштування категорій громадян, зазначених у ч. 1 ст. 14 згаданого Законудля роботодавців із чисельністю штатних працівників понад 20 осіб;

2) у розмірі не менше однієї особи для працевлаштування осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 10 і менше роківдля роботодавців із чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб.

Якщо роботодавець не виконує зазначену квоту, з нього буде стягнуто штраф за кожну необґрунтовану відмову в працевлаштуванні, у межах відповідної квоти в двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент порушення.

Щодо можливості подання звітів до центру зайнятості онлайн нічого не змінилося: можна подавати в електронному вигляді через «Електронний кабінет роботодавця» на сайті Державної служби зайнятості (без застосування КЕП) лише звітність за формою № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» з подальшим поданням такої звітності у паперовому вигляді. Інші, передбачені законодавством звіти, наразі подаються роботодавцями до Державної служби зайнятості нарочно або поштовим відправленням.

Отже, як і торік, роботодавці-юрособи подаватимуть звіт про квоти нарочно або поштовим відправленням. Але сформувати його можна у M.E.Doc (ідентифікатор форми C0303102).