вгору

Звіт з ЄСВ: формуємо, подаємо та виправляємо помилки

Формування та подання звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) визначено Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі – Порядок № 435).

Роботодавці, які використовують працю найманих працівників на умовах трудового договору (контракту), договору ЦПХ або на інших умовах, зобов’язані формувати та подавати Звіт з ЄСВ протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду (п. 1 розд. ІІІ Порядку № 435).

Детальніше про терміни сплати ЄСВ, подання звітності та ставки у нашому матеріалі.

Нагадаємо, що Звіт з ЄСВ подається за формою №Д4, визначеним Порядком № 435, та містить 9 таблиць (ідентифікатор форми J/F3000412).

Про проект змін до Звіту з ЄСВ та Інструкції щодо сплати ЄСВ ми писали у нашій статті.

При цьому, звітність формується та подається незалежно від того, чи нараховувався дохід найманим працівникам (застрахованим особам).

Щодо виправлення помилок

У разі виявлення помилки у звіті необхідно до закінчення терміну подання цього звіту повторно сформувати та подати звіт у повному обсязі до ДФС за основним місцем обліку (розд. V Порядку № 435).

Останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення термінів подання звітності, який пройшов всі контролі при завантаженні до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб – вважається чинним.

Якщо до закінчення терміну подання звіту подаються лише окремі таблиці звіту за поточний звітний період із зазначенням типу форми «скасовуюча», «додаткова» - Звіт з ЄСВ не вважається звітом і є таким, що не подавався.

Докладніше про формування звіту з ЄСВ форми «скасовуюча» та «додаткова» у програмі M.E.Doc читайте у Блозі бухгалтера.

У разі виявлення у звіті помилки в реквізитах (крім сум) після закінчення звітного періоду подаються скасовуючі документи. Страхувальник повинен сформувати та подати звіт за попередній період, надавши до ДФС:

  • перелік таблиць звіту;
  • відповідну таблицю із зазначенням типу форми «скасовуюча» з відомостями, які були помилкові;
  • відповідну таблицю із зазначенням типу форми «початкова» із зазначеними правильними відомостями.

При цьому табл. 6 додатка 4 повинна містити дані по кожній застрахованій особі окремо (п. 2 розд. V Порядку № 435).

 Звіт, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити табл. 1 - 4 додатка 4. При цьому внесення змін до сум нарахованої заробітної плати або доходу (та, відповідно, донарахованих сум ЄСВ) за звітний місяць при формуванні і поданні скасовуючих документів не допускається.

У разі потреби повністю скасувати відомості, зазначені в табл. 5 та 7 додатка 4, подаються тільки скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу.

Отже, виправлення помилок у табл. 1 додатка 4 звіту з ЄСВ щодо сум нарахованого єдиного внеску можливо лише у разі їх виявлення до закінчення терміну подання звіту.

Про це нагадали податківці Офісу ВПП ДФС.

Звертаємо увагу наших користувачів, що у програмі M.E.Doc та на вебсервісі COTA реалізовані рішення, за допомогою яких можна подавати звіт з ЄСВ.

Більше інформації щодо формування, подання звітності читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc