вгору

До уваги відокремлених підрозділів юросіб, утворених відповідно до законодавства іноземних держав

З 03.09.2024 р. вводиться в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави» від 14.07.2024 р. № 3257-IX (далі - Закон 3257). 

Відтак процедура державної реєстрації відокремлених підрозділів відбуватиметься виключно в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) шляхом звернення до уповноважених суб’єктів державної реєстрації. 

Такими суб’єктами є виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, нотаріуси. 

Для проведення відповідної державної реєстрації Мін’юст наказом  від 26.08.2024 р. № 2518/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 18 листопада 2016 року № 3268/5», зареєстрованим у Мін’юсті 26.08.2024 р. за №1303/42648, затвердило нову заяву щодо державної реєстрації відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави (форма 11), яка буде розміщена на вебсайті Мін’юсту у форматах Excel та PDF за посиланням: https://minjust.gov.ua/m/formi-zayav-u-sferi-derjavnoi-reestratsii-yuridichnih-osib-fizichnih-osib-pidpriemtsiv-ta-gromadskih-formuvan

Після проведення держреєстрації створення відокремленого підрозділу юрособи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, вже не потрібно буде звертатися до органів державної статистики за отриманням ідентифікаційного коду в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України. 

Щодо існуючих відокремлених підрозділів юросіб, утворених відповідно до законодавства іноземних держав, то в цілому відомості про існуючі та зареєстровані (акредитовані) до 03.09.2024 р. філії та представництва, будуть перенесені Мін’юстом до Єдиного державного реєстру. Цей процес триватиме певний період часу. 

У той же час, наголошуємо, що у разі необхідності відокремленому підрозділу отримати певну публічну послугу, у т. ч. у разі необхідності внесення змін до відомостей про такий підрозділ, але відомості про який ще не перенесено до Єдиного державного реєстру, відповідний відокремлений підрозділ може звернутися до Мін’юсту із заявою (форма 11) про перенесення відомостей про нього до Єдиного державного реєстру. 

Така заява може бути подана особисто представником відокремленого підрозділу або шляхом надсилання поштовим відправленням із нотаріальним засвідченням справжності підпису заявника. Для такого перенесення не потребується подання будь-яких додаткових документів та сплати адміністративного збору. Про перенесення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлений підрозділ буде повідомлено на електронну адресу, зазначену в заяві. 

Про це зазначено на сайті Мін’юсту. 

Більш детально про зміни у держреєстрації відокремлених підрозділів юрособи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, у зв’язку із введенням в дію Закону № 3257, читайте у листі Мін’юсту від 30.08.2024 р. № 122107/8.4.3/32-24