вгору

Мінфін щорічно буде погоджувати основні фінансові показники для держпідприємств

Кабмін постановою “Про затвердження Порядку щорічного погодження пропозицій щодо окремих фінансових показників, а також обсягів виплат на користь держави, бюджетного фінансування та квазіфіскальних операцій, які включатимуться до листа очікувань власника, а також до фінансових планів, стратегічних планів розвитку та інвестиційних планів на середньострокову перспективу суб’єктів господарювання державного сектору економіки” від 27.08.2024 р. № 984 (далі - Порядок) затвердив впорядкування процесу щорічного погодження Мінфіном ключових фінансових показників для підприємств державного сектору. Про це зазначено на сайті Мінфіну. 

Затверджений порядок визначає механізм подання на розгляд та погодження Мінфіном фінансових показників для підприємств, що мають стратегічне значення або є природними монополіями.  

До таких підприємств належать підприємства, де держава володіє понад 50% акцій та чистий прибуток яких становить понад 50 мільйонів гривень. 

Порядком визначається: 

  • чіткий перелік фінансових показників, що підлягають погодженню; 
  • модель оцінки цих показників та умови прийняття рішень; 
  • механізм ухвалення рішень, що дозволяє погодити показники або відмовити в погодженні залежно від результатів оцінки інтегрального показника. 

Ухвалене рішення спрямоване на підвищення ефективності роботи державних підприємств та запобігання виникнення фіскальних ризиків, пов’язаних із їх діяльністю. 

Крім того, визначені Порядком строки подання та погодження відповідних пропозицій не застосовуються під час формування річних фінансових та інвестиційних планів на 2025 рік, стратегічних планів розвитку та інвестиційних планів на середньострокову перспективу, першим плановим роком для яких є 2025 рік.