вгору

На ТОТ на 27.07.2024 р. обліковуються залишки пального, а строк дії ліцензії закінчився: чи є така діяльність СГ безліцензійною?

Суб’єкт господарювання, який починаючи з дня введення воєнного стану в Україні і до дня набрання чинності Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 18.06.2024 р. № 3817-IX № 3817 (далі – Закон № 3817) здійснював господарську діяльність на підставі ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності, строк дії якої закінчився у цей період, та який не отримав нової ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності, зобов’язаний протягом 3 місяців, наступних за місяцем, в якому Закон № 3817 набрав чинності, подати заяву про отримання нової ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності та сплатити не сплачені протягом зазначеного періоду чергові платежі за ліцензію на право провадження відповідного виду господарської діяльності.  Це визначено абз. першим п. 6 розд. ХІІІ «Перехідні положення» Закону № 3817

У разі невиконання СГ протягом визначеного періоду вимоги щодо сплати чергових платежів ліцензія, строк дії якої закінчився у період, визначений абз. першим п. 6 розд. ХІІІ «Перехідні положення» Закону № 3817, визнається недійсною з дати закінчення строку її дії, а господарська діяльність, яку провадив суб’єкт господарювання після закінчення строку дії ліцензії, визнається такою, що провадилася без наявності ліцензії.  

При цьому, у суб’єктів господарювання, в яких у період, починаючи з дня введення воєнного стану в Україні і до дня набрання чинності Законом № 3817, закінчився строк дії ліцензій на право оптової торгівлі пальним за наявності місць оптової торгівлі пальним, на право роздрібної торгівлі пальним, на право зберігання пального, на право зберігання пального виключно для потреб власного споживання та/або промислової переробки та у яких, за даними бухобліку, на день набрання чинності Законом № 3817 обліковуються залишки пального в місцях провадження діяльності, розташованих на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України, що включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, що визначається у встановленому Кабміном порядку, до завершення активних бойових дій або тимчасової окупації та протягом 3 місяців після дати завершення активних бойових дій або тимчасової окупації відповідної території не виникає обов’язок щодо отримання нової ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності за такими місцями провадження діяльності, а господарська діяльність із зберігання пального, що провадилася такими суб’єктами господарювання у період, починаючи з дати завершення строку дії відповідної ліцензії, не визнається такою, що провадилася без наявності ліцензії.         

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.        

Отже, діяльність зі зберігання пального платниками податків, у яких, за даними бухобліку, станом на 27.07.2024 р. обліковуються залишки пального в місцях провадження діяльності, розташованих на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України, а строк дії ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі пальним чи зберігання пального закінчився, не визнається такою, що провадилася без ліцензії на право зберігання пального.        

До завершення активних бойових дій або тимчасової окупації та протягом 3 місяців після дати завершення активних бойових дій або тимчасової окупації відповідної території не виникає обов’язок щодо отримання нової ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності за такими місцями провадження діяльності. 

Про це інформує ГУ ДПС в Івано-Франківської області.