вгору

ВРУ прийняла Закон щодо підвищення якості харчових продуктів

ВРУ 04.09.2024 р. прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми (законопроєкт від 25.02.2021 р. № 5148). 

Прийнятий акт врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містяться в жирі тваринного походження. 

Як повідомлено на сайті ВРУ, Законом пропонується, зокрема: 

  • встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті); 
  • заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах; 
  • заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;  
  • заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо); 
  • зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах; 
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію. 

Закон враховує світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів. 

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через один рік з дня його опублікування.