вгору

Земля у спільній частковій власності кількох юросіб: що з податком на землю?

Платники плати за землю (крім фізосіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Це визначено п. 286.2 ПКУ

Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі. 

Підставою для нарахування земельного податку є (п. 286.1 ПКУ): 

а) дані державного земельного кадастру; 

б) дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; 

в) дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю); 

г) дані сертифікатів на право на земельні частки (паї); 

ґ) рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв); 

д) дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї); 

е) дані Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, визначеного у встановленому КМУ порядку. 

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності, зокрема, кількох юросіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб пропорційно належній частці кожної особи – якщо будівля перебуває у спільній частковій власності (пп. 2 п. 286.6 ПКУ). 

Згідно із п. «а» ст. 80 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) суб’єктами права приватної власності на землю є, зокрема, юридичні особи. 

Земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність) (ч. перша ст. 86 ЗКУ). 

Отже, юрособи – співвласники земельної ділянки, яка перебуває у їх спільній власності (спільній частковій власності) самостійно обчислюють земельний податок пропорційно частці, належній кожній з них. 

Про це інформує ГУ ДПС в Одеській області.