вгору

М.E.Doc реалізував в Україні міжнародний формат банківських рахунків ІBAN

26.07.2019

З 5-го серпня 2019 року М.E.Doc спільно з Незалежною асоціацією банків України (НАБУ) запускають IBAN. У програмі M.E.Doc банки зможуть відкривати гривневі та валютні рахунки за новим стандартом.

 

Відповідно до постанов Національного Банку України №162 від 28 грудня 2018 року і №41 від 22 лютого 2019 року українська банківська система переходить на міжнародний стандарт для банківських рахунків — IBAN.

 

Перехідний період діятиме з 5.08.2019 до 31.10.2019, протягом якого можна буде виконувати розрахунки як з використанням IBAN, так і в старому форматі: код МФО + номер рахунку. З 1.11.2019 усі перерахування здійснюватимуться тільки з використанням IBAN.

 

Як працює IBAN?

Єдиний міжнародний стандарт IBAN (International Bank Account Number) суттєво прискорює платежі між банками, стирає кордони країн для валютних переказів. Завдяки універсальному формату затримки в транзакціях залишаться у минулому. Нововведення дозволить також зменшити розміри комісій за перекази. 

 

IBAN — стандарт № 13616 Міжнародної організації зі стандартизації ISO та Європейського комітету з банківських стандартів ECBS — міжнародний номер банківського рахунку.

 

Кожна держава самостійно встановлює структуру номера рахунку IBAN, відповідно до  вимог стандарту ISO 13616. Україною було обрано систему 29-значних циферно-літерних номерів рахунків. Вона складається з:

  • коду країни — для України це «UA»; 

  • контрольного розряду — двох цифр; 

  • коду банку — шести цифр; 

  • номера рахунку — від 5 до 14 символів до 31.10.19 або від 5 до 19 символів з 1.11.19. 

Таку розстановку НБУ пояснюють тим, що за першими двома літерами можливо розпізнати країну, по двох цифрах контрольного розряду — перевірити рахунок клієнта на коректність уніфікованим та безпечним способом. Нагадаємо, раніше довжина номера рахунку складала лише 14 символів, а код банку вказувався окремо. 

Для України перехід на нову систему 29-значних циферно-літерних номерів рахунків відкриває нові можливості щодо внутрішньої та міжнародної співпраці у сфері банкінгу. Також НБУ планує затвердити платежі за QR-кодом, що буде містити інформацію про IBAN.

 

Навіщо Україні потрібен IBAN?

IBAN створений для використання в міжнародних розрахунках.

Міжнародний номер банківського рахунку IBAN дозволяє гармонізувати українське платіжне поле  з європейським. IBAN стане обов'язковим для клієнтів усіх банків України при здійсненні платежів як в національній, так і в іноземних валютах, в тому числі для транскордонних переказів

 

Переваги IBAN для клієнтів

Використання міжнародного стандарту IBAN, завдяки скороченню реквізитів, зробить більш зручним оформлення розрахункових документів.

  • В декілька разів скоротиться час на перекази та отримання коштів.

  • Спроститься процес ідентифікації платника й одержувача коштів, а також банків, що їх обслуговують.

  • Мінімізуються можливі помилки в реквізитах рахунків завдяки скороченню реквізитів в розрахункових документах.

 

Що потрібно врахувати клієнтам банків та фінансових установ?

  • з 5 серпня 2019 року зможуть отримувати від банку інформацію про зміну поточного рахунку за стандартом IBAN для інформування своїх контрагентів та зазначення у розрахункових документах. 

  • з 5 серпня 2019 до 31 жовтня 2019 року заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у документах на переказ коштів можна в обох варіаціях. 

  • з 1 листопада 2019 року у реквізиті розрахункового документа «Рахунок» потрібно зазначати номер рахунку платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.

 

Зверніть увагу! Зміна чинного номера рахунку за стандартом IBAN не призводить до зміни положень договору (договору банківського рахунку/розрахунково-касового обслуговування/банківського вкладу тощо).

 

Працюйте за стандартом ІBAN у M.E.Doc

У "Банківському модулі" програми M.E.Doc вже реалізована можливість відкривати рахунки за новим стандартом. Тож з 5 серпня, з виходом оновлення, банки зможуть розпочати роботу по-новому. 

Деталі про роботу з IBAN дізнавайтесь за номером (044) 206-72-44, або надішліть листа на адресу: [email protected].