вгору

Подання повідомлення про відкриття або закриття електронного гаманця платника податків

03.03.2023

Відповідно до Закону України №1591 «Про платіжні послуги», зокрема, останніх змін у ньому, — тепер небанківські надавачі платіжних послуг мають право на випуск електронних грошей. До недавнього часу емітентами електронних грошей могли бути лише банки. 

Тепер, крім права на випуск електронних грошей, на небанківських надавачів покладається також обов’язок повідомлення контролюючих органів про відкриття/закриття рахунків платників. 


Що таке електронні гроші? 


Електронні гроші – одиниці вартості, що зберігаються в електронному вигляді, випущені емітентом електронних грошей для виконання платіжних операцій зокрема, з використанням наперед оплачених платіжних карток багатоцільового використання), які приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж їх емітент, та є грошовим зобов'язанням такого емітента електронних грошей.


Подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників 


Емітенти електронних грошей зобов’язані надсилати повідомлення про відкриття або закриття електронного гаманця платника податків – юридичної особи (резидента і нерезидента), зокрема, відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття рахунку/електронного гаманця.

Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів затверджений наказом Мінфіну від 18.08.2015 р. № 721


Подання звітності у M.E.Doc


Подати звітність про відкриття/закриття рахунків платників можна у програмі M.E.Doc. Для подання такої звітності у програмі розроблено модуль «Банківські рахунки», який вже здобув свою популярність серед банківських установ, які користуються ним.

Детальна інструкція як відкрити/закрити рахунок платника у програмі M.E.Doc тут.

Вартість річної ліцензії на модуль «Банківські рахунки» становить від 2400 до 3180 грн залежно від обраної конфігурації.

Детальніше про законодавчі зміни, електронні гроші та небанківських резидентів читайте у нашому попередньому матеріалі: Інформлист № 2/2023: зміни до ПКУ та інших законів щодо платіжних послуг з 01.04.2023 р.

Якщо ви бажаєте придбати модуль або ж потребуєте додаткової консультації — зверніться до нашого відділу продажу за телефоном: 044-206-72-15.