вгору

Виплатили працівнику карантину допомогу: яку ознаку зазначити у додатку 4ДФ?

Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок), затверджені наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773.

Додаток 4ДФ є невід’ємною частиною Розрахунку. Додаток 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» є аналогом квартальної форми № 1ДФ і заповнюється за тими ж принципами.

Відповідно до п. 16 підрозд. 1 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включається дохід, виплачений (наданий) роботодавцем за рахунок коштів одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, що виплачується за рахунок коштів державного бюджету відповідно до ст. 3 Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04 грудня 2020 року № 1071 (далі – Закон № 1071).

Відповідно до п. 4 розд. IV Порядку в додатку 4 ДФ у графі 6 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу, наведена у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатку 2 до Порядку.

Згідно з Довідником ознак доходів фізичних осіб інші доходи, які відповідно до ПКУ не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, відображаються у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «194».

В програмі M.E.Doc Довідник ознак виглядає так:

додаток 4ДФ, ознака доходу

Отже, дохід, виплачений (наданий) роботодавцем найманому працівнику за рахунок коштів одноразової матеріальної допомоги, що надається з держбюджету відповідно до ст. 3 Закону № 1071, відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «194».

Таке роз’яснення надано на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія  103.25.

Про особливості заповнення додатку 4ДФ у M.E.Doc та про те, що з 19.04.2021 р. ФОП та працівники з червоних зон зможуть подавати заявки на карантинної допомоги, читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.