вгору

Коли ФОП-єдиннику застосовувати РРО?

27.09.2018

Суб’єкти підприємницької діяльності мають право проводити розрахунки без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при здійсненні роздрібної торгівлі продовольчими товарами (крім підакцизних товарів), що реалізується фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок. Це зазначено у ст. 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) визначено, що реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) не застосовуються платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої – четвертої груп (фізичні особи – підприємці (далі – ФОП)) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн. У разі перевищення – застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим (п. 296.10 ПКУ).

Зазначимо!

Норми п. 296.10 ПКУ не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Отже, ФОП – платники єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів у разі:

  • перевищення в календарному році незалежно від обраного виду діяльності обсягу доходу понад 1 млн.грн;
  • здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, незалежно від групи єдиного податку та обсягу річного доходу;
  • здійснення роздрібної торгівлі підакцизних товарів, у тому числі пивом у пляшках і бляшанках.

Такі роз’яснення були надані податківцями ГУ ДФС у Закарпатській області.

Дізнайтесь у Блозі бухгалтера про термін використання резервного РРО та про підстави для відмови у реєстрації РРО. А також про те, що Мінфін презентував для публічного обговорення проект наказу щодо спрощення реєстрації РРО.