вгору

Чи потрібно подавати Декларацію про валютні цінності, якщо були порушені строки розрахунків у сфері ЗЕД?

Відповідно до п. 1 ст. 9 Декрету КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.1993 р. № 15-93 валютні цінності та інше майно резидентів, яке перебуває за межами України, підлягає обов’язковому декларуванню у Національному банку України (далі – НБУ).

Таке декларування здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності (далі – СПД) щоквартально на підставі ст. 1 Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо повернення в Україну валютних цінностей, що незаконно знаходяться за її межами» від 18.06.1994 р. № 319/94.

Форма Декларації про валютні цінності, доходи та майно (далі – Декларація) затверджена Наказом Мінфіну «Про затвердження форми Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами» від 25.12.1995 № 207 та подається станом на 1 число місяця, наступного за звітним кварталом.

СПД подає Декларацію у випадку, коли має валютні кошти або майно, які йому належать та знаходяться за межами України, у тому числі з порушенням встановлених законодавством строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

До кінця року Декларацію подавати не потрібно, якщо у зв’язку з порушенням законодавчо встановлених строків розрахунків в сфері ЗЕД Декларація подавалась станом на 1 січня (1 квітня; 1 липня; 1 жовтня), але протягом кварталу (півріччя; 9 місяців) кошти (товар) надійшли та станом на наступні звітні дати за межами України відсутні будь-які валютні цінності та майно.

Таким чином, якщо були порушені законодавчо встановлені строки розрахунків в сфері ЗЕД, але протягом кварталу кошти (товар) вже надійшли (операція закрита) та станом на звітну дату за межами України відсутні будь-які валютні цінності та майно, то Декларацію подавати не потрібно.

Роз’яснення з цього питання надане на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 114.04.

Зверніть увагу!

21.06.2018 р. Президентом України був підписаний Закон України «Про валюту та валютні операції» №2473-VIII, який вводиться в дію з 07.02.2019 р.

При цьому, втратять чинність Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» та Декрет КМУ «Про систему валютного регулювання та валютного контролю».

З матеріалами про декларування валютних цінностей та прийнятий Закон про валюту можна ознайомитись на нашому сайті у Блозі бухгалтера.