вгору

Чи включаються транспортні витрати до формування митної вартості?

ДФС у Чернігівській області були надані роз’яснення щодо формування митної вартості.

Згідно з п.10 ст.58 р.ІІІ Митного Кодексу України (далі  – МКУ) до витрат, що включаються до визначення митної вартості, якщо вони не включалися до ціни, що була фактично сплачена або підлягає сплаті, відносяться, зокрема:

витрати на транспортування;

витрати на навантаження, вивантаження, обробку товарів, пов’язану з їх транспортуванням та витрати на страхування.

Враховуючи, що доставка товару – це окрема господарська операція, то всі витрати, які понесені при її виконанні, є витратами на транспортування.

Тобто, витрати на подачу транспортних засобів до місця навантаження, вивантаження чи обробку товарів повинні враховуватись у визначенні митної вартості, якщо вони не включалися до ціни.

ДФС застерігає, що невключення транспортних витрат до митної вартості веде до заниження митних платежів і може стати причиною застосування адміністративних стягнень.

Так, згідно зі ст. 485 МКУ дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів.