вгору

Чи всі зобов’язані використовувати токени?

У попередній публікації ви дізналися, що таке захищений носій токен, та для чого його використовують. Але чи всі зобов’язані їх використовувати?

Нагадуємо нашим користувачам, що Закон України «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон) набув чинності 07.11.2018 р. Відповідно до ст. 18 цього Закону кваліфікований електронний підпис чи печатка вважається таким, що пройшов перевірку та отримав підтвердження, якщо під час перевірки за допомогою кваліфікованого сертифіката електронного підпису чи печатки отримано підтвердження того, що особистий ключ, який належить підписувачу чи створювачу електронної печатки, зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Хто зобов’язаний використовувати захищені носії?

Важливо! На підставі вищезазначеної норми всім власникам кваліфікованого електронного підпису (КЕП) необхідно використовувати захищені носії ключової інформації для забезпечення надійного зберігання власних КЕП.

Обов'язковість використання захищених носіїв в своїй діяльності нотаріусами та державними реєстраторами регламентовано ст. 17 Закону.

Органи державної влади, місцевого самоврядування та підприємства державної форми власності зобов'язані зберігати КЕП (ЕЦП) виключно на захищених носіях відповідно до п. 4 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 07.11.2018 р. № 749.

Починаючи з 16.04.2019 р., в контролюючих органах увімкнена перевірка наявності відмітки про збереження КЕП підписанта на захищеному носії ключової інформації. Інформація щодо зберігання особистого ключа в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки міститься у сертифікаті. Якщо документ надійшов від підписувача до контролюючого органу з КЕП, який не зберігається на токені, такому підписувачу надходять квитанції про обробку його документів та звітності з попередженням. На сьогодні це попередження ніяк не впливає на прийняття та обробку електронної звітності. Мета цього попередження – заздалегідь повідомити всіх про необхідність у подальшому використовувати захищені носії особистих ключів.

Рекомендуємо вже зараз подбати про запис ваших КЕП на захищені носії (захищені токени)! Їх використання набагато безпечніше, ніж зберігання ключів в файлах. Тому із введенням обов'язкової вимоги використання захищених носіїв для органів державної влади та перевірка інших одночасно скасовується обмеження на використання КЕП (ЕЦП) для укладення договорів на суму понад 1 млн. грн.

Придбати захищені носії інформації можна:

З додаткових питань звертайтесь до вашої обслуговуючої організації або за телефоном 044-206-72-15.