вгору

Декларація з податку на нерухомість у новій редакції

Мінфін наказом від 15.11.2018 року № 897 затвердив нову редакцію форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №408 (далі – Декларація).

Як ми вже повідомляли раніше, нова форма Декларації містить окремі рядки (р.5 та р. 6) та два додатки (Додаток 1 та Додаток 2) для розрахунків податкових зобов’язань: окремо по об’єктах житлової та нежитлової нерухомості.  

Платники податку будуть зазначати у Декларації коди нерухомості згідно з реєстраційними документами, а не за умовними ознаками типів нерухомості (від 1 до 9), як це було раніше. У разі якщо у правовстановлюючих документах на об'єкт нерухомості не зазначено код згідно з Класифікатором, то обирається код, який найбільше відповідає типу нерухомості, що зазначений у правовстановлюючих документах.

Також у примітках до форми нової декларації зазначено, що у разі існування об'єктів нерухомості, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам за КОАТУУ органів місцевого самоврядування, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним відповідним контролюючим органом, подається одна Податкова декларація з кількома додатками відповідного типу.

Кількість додатків певного типу має відповідати кількості кодів за КОАТУУ органів місцевого самоврядування, які відповідають адміністративно-територіальним одиницям, на території яких розташовано об'єкт(и) нерухомості відповідного виду.

Раніше Декларації надавались окремо по кожній адміністративно-територіальній одиниці.

Наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування (18.01.2019 року, опубліковано в Офіційному віснику України від 18.01.2019 № 5).

Нагадаємо нашим користувачам, що останній день подання Декларації на 2019 рік – 19.02.2019.

Згідно з нормами п. 46.6 Податкового кодексу України оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їх офіційного опублікування. Однак, не виключено, що податківці будуть радити звітувати на 2019 рік вже за новою формою Декларації. Чекаємо на роз’яснення органів ДФС.