вгору

ДПС – про термін зберігання Z-звітів в електронній формі

12.02.2020

Податківці в Індивідуальній податковій консультації від 10.01.2020 р. № 50/6/99-00-05-04-01-06/ІПК повідомили, який термін зберігання щоденних фіскальних звітних чеків в електронній формі у разі прийняття рішення про скасування КОРО.

Чи зобов’язані суб’єкти господарювання (далі – СГ) зберігати фіскальні звітні чеки (Z-звіти) в електронній формі протягом загального строку зберігання (за п. 44.3 Податкового кодексу України, далі – ПКУ), якщо прийнято рішення про скасування реєстрації Книги обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) та припинення її застосування? Чи потрібно зберігати Z-звіти в електронній формі за умови продовження ведення РРО?

Правові засади застосування РРО визначено Законом України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Відповідно до ст. 3 Закону № 265 встановлено обов’язок СГ, що здійснюють розрахункові операції за готівковим та/ або безготівковим розрахунком, у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг тощо:

  • забезпечувати зберігання використаних КОРО та розрахункових книжок протягом 3-х років після їх закінчення (п. 6);
  • щоденно друкувати на РРО ((за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій (п. 9);
  • друкувати або створювати в електронній формі на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) контрольної стрічки і забезпечувати їх зберігання протягом 3-х років (п. 10).

Наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547 затверджено наступні порядки, зокрема:

  • Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги) (далі – Порядок РРО);
  • Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій (далі – Порядок КОРО).

Змінами, передбаченими наказом Мінфіну від 20.09.2018 р. № 773, що вносить зміни до вищенаведених Порядків, суб’єкту господарювання надано право не реєструвати та не зберігати КОРО та розрахункові книжки (далі – РК). Єдина умова – прийняття рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії (абз. п’ятий п. 2 розд. III Порядку РРО).

Змінами до Порядку КОРО передбачено скасування обов’язку СГ, що використовує КОРО на РРО, підклеювати фіскальні звітні чеки до відповідних сторінок КОРО та щоденно виконувати записи (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків (п. 6 гл. 4 розд. II). При цьому зберігання роздруківок фіскальних звітних чеків у разі здійснення розрахункових операцій здійснюється СГ у зручний для нього спосіб.

Щоденні Z-звіти повинні зберігатися в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ.

Податківці підсумували: СГ, які здійснюють переказ коштів із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування (ПТКС), незалежно від прийняття рішення щодо ведення КОРО, зобов’язані щоденно друкувати на РРО Z-звіти у разі здійснення розрахункових операцій та зберігати їх в електронній формі протягом 3-х років. Такий же термін зберігання використаних КОРО та РК після їх закінчення.

 Це роз’яснення є індивідуальним. Щоб уникнути непорозумінь, радимо звернутись до ДПС за особистим роз’ясненням.

Про те, чи потрібен РРО при оплаті за товар через платіжні системи, читайте у Блозі бухгалтера та в Інформері програми M.E.Doc.

Приєднуйтесь до нас на Telegram-каналі.