вгору

ФОП може використовувати кошти з підприємницьких рахунків: нова позиція ДПС

Підприємець має право використовувати кошти з підприємницьких рахунків, відкритих для здійснення підприємницької діяльності, на власний розсуд. Єдина умова – сплата всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

Відповідне роз’яснення розміщене в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 104.11.

Податківці посилаються на ст. 44 Господарського кодексу України, де зазначено, що підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємства після податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Нагадуємо нашим користувачам, що НБУ скасував норму щодо заборони використання коштів з поточних рахунків підприємців на власні потреби ще 17.01.2020 р. Відповідне положення містить постанова Правління НБУ від 15.01.2020 р. № 7 «Про внесення зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів".

Про заборону використання коштів з підприємницьких рахунків на власні потреби з боку ДПС ми повідомляли у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.