вгору

Іноземні доходи громадян слід декларувати

Фізичні особи, що є громадянами України та працюють, тимчасово або постійно за кордоном, повинні декларувати доходи, отримані як із джерел в Україні, так і іноземні доходи.

Порядок оподаткування іноземних доходів встановлено п. 170.11 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до якого, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан i доходи (для громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) (далі – Декларація).

Форма Декларації F0100210 реалізована в програмі M.E.Doc. Декларація подається до 1 травня року, наступного за звітним.

До відома!

Якщо це декларація, яка передбачає повернення податку у вигляді податкової знижки, то вона може бути подана до 31 грудня року, наступного за звітним.

Такі доходи оподатковуються за ставкою 18% (п.167.1 ПКУ) та військовим збором за ставкою 1,5%.

Яка відповідальність за факт неподання чи несвоєчасне подання Декларації?

Штраф за неподання декларації становить 170 грн (п. 120.1 ПКУ).

Крім того, застосовується адміністративна відповідальність, що тягне за собою накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми н.м.д.г. (від 51 до 136 грн) (ст. 164-1 КУпАП).

Слід зазначити, що між Урядом України та Урядами інших іноземних держав діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування.

З метою застосування міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування фізичних осіб України, громадяни, які отримують доходи за межами України, повинні підтвердити статус податкового резидента України.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування.

Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Про це зазначили податківці ГУ ДФС у Львівській області.

Читайте у Блозі бухгалтера матеріал щодо роз’яснення від Мінсоцполітики про умови призначення субсидій, в якому зазначено, що на розрахунок субсидій також впливають іноземні доходи.