вгору

Як платити за землю та податок на нерухомість у період дії карантину?

Продовжуючи розглядати новації карантинного Закону № 533, зупинимось на платі за землю та податку на нерухомість. Також зосередимось на термінах подання декларації про майновий стан.

Хто звільняється від нарахування та сплати плати за землю?

Зміни, які Закон № 533 вносить до ПКУ, передбачають, що не нараховується та не сплачується за період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р. плата за землю за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у т. ч. на умовах оренди, фіз- або юросіб, та використовуються ними в господарській діяльності. Нагадуємо, що плата за землю включає земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності. За вимогами ПКУ платники плати за землю (крім фізосіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня та не пізніше 20 лютого поточного року подають органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Для зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р. платники, які вже подали декларацію за 2020 рік, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій мають відобразити зміни податкового зобов’язання з сплати плати за землю за відповідні місяці.

Таким чином, зменшення податкових зобов’язань по платі за землю за березень-квітень 2020 р. для юросіб буде здійснюватися виключно шляхом подання платниками податків уточнюючих податкових декларацій.

ФОП в частині нарахування та сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності прирівняні у правовому статусі до юросіб – суб’єктів підприємницької діяльності. Якщо ФОП мають правовстановлюючий документи на земельну ділянку, так особи також самостійно обчислюють розмір плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) шляхом подання податкової декларації. Таким чином, якщо право на земельну ділянку оформлено відповідно до вимог Земельного кодексу України на ФОПа, то така особа має право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання з сплати плати за землю за березень-квітень 2020 р. Звільнення не поширюється на фізосіб – громадян, не суб’єктів підприємницької діяльності, оскільки новації передбачають, що звільнення стосується лише ділянок, які використовуються у господарській діяльності.

Як відкоригувати податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р.

За Законом № 533 об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фіз- або юросіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухомість), відповідно до ст. 266 ПКУ в період з 01.03.2020 р. по 30.04.2020 р.

Щодо платників податку – юросіб

Платники податку на нерухомість (крім фізосіб), що подали податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за відповідні місяці. Отже, зменшення податкових зобов'язань з податку на нерухомість (крім фізичних осіб) за березень-квітень 2020 р. буде здійснюватися виключно шляхом подання платниками податків уточнюючих податкових декларацій до податкової декларації за 2020 рік. В уточнюючих податкових деклараціях платники податку мають право зменшити суму податкових зобов’язань за І та ІІ квартали 2020 р. (березень 2020 р. є третім місяцем І кварталу, квітень 2020 р. – першим місяцем ІІ кварталу) на суму, пропорційну одному місяцю кварталу. Наприклад, якщо в податковій декларації за 2020 рік сума податкових зобов’язань з податку визначена у розмірі 720 тис. грн. (відповідно, 180 тис. грн. за кожний квартал), платник податку, який бажає зменшити податкові зобов’язання за період березень-квітень 2020 р., має право подати уточнюючу податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за 2020 рік, в якій за І–ІІ квартали 2020 р. зменшити нараховані податкові зобов’язання на 60 тис. грн. (за кожен з двох кварталів).

Щодо платників податку – фізичних осіб

У 2020 році ДПС нараховують фізособам – платникам податку податок на нерухомість за 2019 податковий (звітний) рік. Тому, вимоги щодо звільнення від оподаткування, передбачені Законом № 533, будуть враховані при нарахуванні ДПС податку фізособам-платникам за об’єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (звітний) рік.

Чи змінився термін подання річної податкової декларації про майновий стан та доходи у 2020 році?

Громадяни та фізичні особи, як провадять незалежну професійну діяльність, для яких встановлено строки подання річної податкової декларації про майновий стан доходи (далі – декларація) пп. 49.18.4 ПКУ мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 01.07.2020 р. Тобто, останній день подання декларації – 30.06.2020 р. Податкові зобов’язання, визначені фізособами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 01.10.2020 р.

Водночас, фізособи, які заявляють право на податкову знижку відповідно до ст. 166 ПКУ, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 31.12.2020 р.

Докладніше – в Інформаційному листі № 7 від ДПС.

Щодо інших новацій карантинного Закону – сплати ЄСВ, штрафів та мораторію на податкові перевірки – читайте у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.