вгору

Коди УКТ ЗЕД у фіскальних чеках: на які товари слід зазначати?

07.02.2020

Нагадаємо, що порядок проведення розрахунків через РРО передбачений Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 №265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Наразі п. 11 ст. 3 Закону №265 визначає, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі зобов’язані, проводити їх через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) з використанням режиму попереднього програмування найменування (для пального із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД).

Починаючи з 19.04.2020 р., відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20.09.2019 р. №128-ІХ, зазначення коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД є вимогою для всіх підакцизних товарів у фіскальних чеках (п. 11 ст. 3 Закону № 265 у редакції від 19.04.2020р.).

Нормами Податкового кодексу України (далі - ПКУ) визначено, що підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку. Ставки акцизного податку та коди товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД наведені у ст. 215 ПКУ.

Так, до підакцизних товарів належать:

  • спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння);
  • тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
  • пальне;
  • автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;
  • електрична енергія.

У разі, якщо розрахунки за ці товари проводитимуться готівкою або за допомогою платіжних карток, що вимагає застосування РРО, то в такий РРО необхідно застосувати режим попереднього програмування найменування таких товарів та їх кодів згідно з УКТ ЗЕД.

Про це нагадали податківці ДПС у Київській області.

 Зауважимо, що за порушення вимог п. 11 ст. 3 Закону № 265 (у редакції від 19.04.2020 р.) передбачена відповідальність у вигляді фінансових санкцій у розмірі 300 нмдг (5100 грн.).

Більше корисної інформації читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.