вгору

Куди звітувати з ЄСВ у разі зміни місцезнаходження?

Нагадаємо, що сплата та нарахування єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) регулюється Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ (далі – Закон № 2464).

Платники ЄСВ зобов’язані подавати звітність та сплачувати ЄСВ до контролюючого органу за основним місцем обліку, у строки, порядку та за формою, встановленими законодавством (п. 4 ч. 1 ст. 6 Закону № 2464).

Зазначимо, що Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі – Порядок № 435).

Порядком визначено, якщо страхувальник із числа страхувальників, крім зазначених у пп. 5, пп. 6 р. ІІІ Порядку № 435, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності), у звітному періоді змінює місцезнаходження або місце проживання, що пов’язане зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, звіт щодо сум нарахованого ЄСВ за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до контролюючого органу, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

Отже, у разі зміни суб’єктом господарювання протягом бюджетного року місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, звітність про суми нарахованого ЄСВ та його сплата здійснюється до контролюючого органу за новим місцезнаходженням.

Про це нагадали податківці ГУ ДФС у Івано-Франківській області.

Докладніше про зміни до Порядку обліку платників ЄСВ та як сплачувати ЄСВ та заповнювати звітність підприємцям: нові приклади від ДФСУ, читайте у Блозі бухгалтера.