вгору

Нараховуємо пеню по-новому

З 01.01.2019р. нарахування пені, з урахуванням змін, внесених до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), розпочинається, зокрема, при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, у т.ч. у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податків помилок відповідно до ст. 50 ПКУ, – після спливу 90 календарних днів (270 календарних днів у разі здійснення платником податків самостійного коригування відповідно до пп. 39.5.4 ПКУ), наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання. Такі вимоги зазначені у пп. 129.1.3 ПКУ.

Крім того, п. 129.4 ПКУ передбачено, що на суми грошового зобов’язання, визначеного пп. 129.1.1 та пп. 129.1.2 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), та в інших випадках визначення пені відповідно до вимог ПКУ, коли її розмір не встановлений, нараховується пеня за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Також, на суми грошового зобов’язання, визначеного пп. 129.1.3 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, починаючи з 91 календарного дня (з 271 календарного дня у разі здійснення платником податків самостійного коригування), що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, із розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Про це повідомило ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Нагадаємо!

При нарахуванні пені варто врахувати, що з 07.09.2018 р. діє нова облікова ставка у розмірі 18,0% річних.

Зазначений розмір пені застосовується щодо всіх видів податків, зборів та інших грошових зобов'язань, крім пені, яка нараховується за порушення строку розрахунку у сфері ЗЕД, що встановлюється відповідним законодавством (п.129.5 ПКУ).

Докладніше про те, як сплачується пеня до бюджету, читайте у Блозі бухгалтера.