вгору

Нововведення від НБУ - заокруглення суми касових операцій банками

26.09.2019

З 25.09.2019 р. НБУ поширив на банки право заокруглювати суми касових операцій. Це пов’язано із вилученням з готівкового обігу монет дрібних номіналів. Постанова НБУ від 24.09.2019 р. № 117 «Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 20 червня 2019 року № 82» набрала чинності.

Отже, банки України зможуть заокруглювати суми касових операцій за кожним касовим документом відповідно до підстав, визначених законодавством України, та за правилами, встановленими п. 4 постанови Правління НБУ від 15.03.2018 р. № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

Результати заокруглення є іншими операційними доходами/витратами банку.

Нагадуємо, що  з 01 жовтня 2019 року розмінні монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестають бути засобом платежу. Тож усі готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу – 10 копійкам.

  Заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) здійснюється за такими правилами:

  • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не відбуватиметься.

Про це повідомив НБУ.

Читайте на цю тему у Блозі бухгалтера:

Заокруглення у чеку РРО: як визначатиметься підсумок розрахункових операцій?

Застосовуємо заокруглення загальних сум розрахунків готівкою у чеку.