вгору

Обмін електронними документами з ДПС стане простішим

ДПС оприлюднила на офіційному сайті проєкт наказу Мінфіну про внесення змін до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами. Нагадаємо, що цей порядок затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557.

Проєктом наказу спрощується механізм приєднання суб’єктів електронного документообігу до договору про визнання електронних документів (далі – Договір).

Зокрема, Порядком до наказу передбачається, що суб’єкти ЕДО приєднується до Договору шляхом надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

При цьому, планується виключити такі форми документів, пов’язаних з приєднанням до Договору або припиненням дії Договору, як Заява про приєднання до Договору та Заява про припинення дії Договору, а також уточнюється перелік підстав для відмови у приєднанні до Договору та підстав щодо припинення дії Договору.

Документом визначено, що підставами для відмови у приєднанні до Договору є:

  • невідповідність даних підписувача першого електронного документа даним Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) щодо керівника автора;
  • наявність в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр) інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків підписувача першого електронного документа (керівника) у зв’язку зі смертю.

Дія Договору та пов’язаних з ним Повідомлень припиняється за наявності однієї з таких підстав:

  • отримання інформації з Єдиного державного реєстру про зміну керівника, сторони Договору;
  • наявність у Державному реєстрі інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків автора (підписувача) електронного документа у зв’язку зі смертю.

Згідно з проєктом договори про визнання електронних документів, які є чинними на день набрання чинності цим наказом, продовжують діяти до зміни місцезнаходження або місця проживання (п. 5 розділу ІІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами).

Цей наказ набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування.

Читайте наші матеріали у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми М.E.Doc та долучайтесь до нашого Telegram-каналу.