вгору

Оновлено вимоги до ведення касових операцій банками

Національний банк України на своєму офіційному сайті опублікував постанову «Про затвердження Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні» від 25.09.2018р. № 103 (далі – Постанова №103).

Постановою № 103 зобов’язано банки до 01.12.2018 р. привести у відповідність внутрішні положення (інструкції) про організацію роботи щодо здійснення касових операцій.

Крім того, передбачено нові вимоги стосовно:

  • визначення банком у внутрішніх положеннях (інструкціях), додатково системи контролю за касовими операціями, порядок звіряння готівки під час проведення ревізії цінностей, роботи з цінними паперами та цінностями, що мають вартість, які зберігаються у сховищах, опису форм статистичних та управлінських звітів про касові операції та періодичність подання за потреби органам управління банку;
  • інформування банком клієнтів через інформаційні матеріали, які мають бути розміщені в доступному для клієнта місці, про визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України;
  • формування та пакування обігових монет номіналом 1 гривня (залежно від року випуску) та інвестиційних монет Банкнотно-монетним двором;
  • оформлення касових документів за операціями на сплату платежів за адміністративні послуги та за рахунками умовного зберігання (ексроу).

Також, Постанова № 103 визначає що, банк (філія, відділення) має право використовувати печатку, але цей реквізит не є обов’язковим (вимоги Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами – підприємцями").

Слід зазначити, що норми Постанови № 103 в частині здійснення операцій з переказу готівки в національній валюті із застосуванням платіжних терміналів та програмно-технічних комплексів самообслуговування, а також в частині оформлення касових документів поширюються на небанківські фінансові установи та національного оператора поштового зв’язку, які отримали ліцензію НБУ на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку.

Дана Постанова набирає чинності з 01.11.2018 р. Про це повідомив НБУ.

З набранням чинності Постановою № 103 втрачають чинність деякі нормативно-правові акти НБУ, зокрема, Постанова НБУ від 01.04.2011 р. № 174 із змінами та доповненнями.

Докладніше з матеріалами про те, що НБУ вніс зміни до нормативно-правових актів щодо використання печатки на документах та пропонує для обговорення проект постанови про внесення змін до деяких нормативно-правових актів, читайте у Блозі бухгалтера.