вгору

Особливості складання та коригування акцизних накладних у разі повернення пального

Офіс великих платників ДФС нагадав загальні правила коригування акцизної накладної, затвердженої наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального» від 25.02.2016 р. №218 (далі – Порядок).

Згідно з даним Порядком усі акцизні накладні (далі – АН), розрахунки коригування АН підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – Єдиний реєстр).

Пунктом 3 розділу ІІІ Порядку визначено, що розрахунок коригування АН складається особою, яка реалізує пальне.

Порядком передбачено, що у разі збільшення обсягів реалізації пального або якщо коригування показників не змінює обсяг реалізованого пального, розрахунок коригування АН складається та реєструється в Єдиному реєстрі особою, що реалізує пальне (п.5 р. ІІІ Порядку).

Якщо у розрахунку коригування АН передбачається зменшення обсягів реалізованого пального, особа, що реалізує пальне, складає розрахунок коригування АН та направляє його отримувачу пального, який, в свою чергу, здійснює реєстрацію такого розрахунку в Єдиному реєстрі (п.6 р. ІІІ Порядку). Роз’яснення з даного питання були надані на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 116.13.03).

При цьому, особа, що реалізує пальне, має право зменшити обсяг реалізованого пального у податковій декларації за таким розрахунком коригування після його реєстрації в Єдиному реєстрі отримувачем пального.

Отже, особа, яка реалізує пальне, складає та реєструє розрахунок коригування акцизної накладної в Єдиному реєстрі у разі збільшення обсягу. У разі зменшення обсягів – особа, що реалізує пальне лише складає розрахунок коригування акцизної накладної, а реєстрацію в Єдиному реєстрі здійснює отримувач пального.