вгору

Податкові та митні пільги АТО залишаються і для ООС: Закон прийнято

Як відомо, 30 квітня 2018 року на Донбасі офіційно завершилась антитерористична операція (АТО), а з 1 травня розпочалася операція Об'єднаних сил (ООС).

При цьому пільги, у тому числі митні та податкові, були передбачені саме на період проведення АТО, а не ООС.

Так, Податковий кодекс України передбачає ряд норм, які встановлюють податкові пільги, особливості справляння та сплати податків та зборів на період проведення АТО. Серед них, зокрема:

- пільги зі сплати військового збору з доходів у вигляді грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших осіб на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції;

- пільги з оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України ряду спеціальних засобів індивідуального захисту, лікарських засобів та медичних виробів, продукції оборонного призначення. 

Пункт 41 розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України передбачає звільнення від оподаткування ввізним митом ряду спеціальних засобів індивідуального захисту, лікарських засобів та медичних виробів лише в період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану. Зазначена податкова пільга надає можливість значно здешевити вартість ввезення перелічених засобів на митну територію України.

Отже, з моменту завершення АТО та початку здійснення ООС положення Податкового та Митного кодексів припинили свою дію. Разом з тим, оскільки військові дії не припинились, а лише змінили формат протистояння, очевидною є необхідність продовжити дію цих норм і на вказаний період. 

Поширення вищезазначених пільг на період дії ООС передбачено законопроектом № 8349 та законопроектом № 8350, які було прийнято ВРУ 19.06.2018 (наразі готуються на підпис Президенту).

Зміни, що вносяться до Податкового та Митного кодексів згідно з вищевказаними законопроектами, застосовуються до податкових періодів, починаючи з 1 травня 2018 року.