вгору

Покращення для ФОПів: що пропонується?

ВРУ прийнято у першому читанні законопроєкт «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників)» від 20.09.2019р. №2166.

Законопроєктом пропонується удосконалити норми чинного законодавства щодо нарахування та сплати ЄСВ особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Зокрема, запропоновано внести зміни до ст. 4 та 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а саме:

  • доповнити перелік осіб, звільнених від сплати ЄСВ, особами, які провадять незалежну професійну діяльність;

Якщо такі особи отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, вони зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

  • звільнити осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, від сплати за себе ЄСВ;

Умова - взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

  • скасувати зобов’язання сплачувати мінімальний розмір ЄСВ для фізичних осіб-підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства у разі відсутності діяльності, тобто за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

Виключення становлять особи, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Про розміри податків, які сплачуватимуть ФОП у 2020 році, читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.