вгору

Уряд визначив перелік послуг, що становлять загальний економічний інтерес

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.2018 № 420 «Про затвердження переліку послуг, що становлять загальний економічний інтерес», прийнята відповідно до положень Закону України від 01.07.2014 № 1555-VII «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».

Постанова КМУ № 420 створює сприятливі умови для здійснення заходів державної підтримки господарської діяльності, пов’язаної з наданням послуг, що становлять загальний економічний інтерес (у частині компенсації обґрунтованих витрат на надання таких послуг), без необхідності повідомлення та отримання дозволу від Антимонопольного комітету України. Як зазначається у повідомленні на Урядовому порталі, «це спростить процедуру їх надання та сприятиме забезпеченню загальносуспільних інтересів».

Нагадаємо нашим читачам, що Закон «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» у повному обсязі набрав чинності  2 серпня 2017 року.

Цей Закон був прийнятий Верховною Радою України 1 липня 2014 року на виконання міжнародних зобов’язань України, що виникають з умов Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (в частині державної допомоги).

Відповідно до норм згаданого Закону надавачі державної допомоги суб’єктам господарювання зобов’язані повідомляти Антимонопольний комітет України про всю існуючу та нову державну допомогу та внесення змін до умов її надання, оскільки Антимонопольний комітету України є уповноваженим органом із питань державної допомоги суб’єктам господарювання і до його повноважень  належить, зокрема, визначення порядків:

подання та оформлення повідомлень про нову державну допомогу та про внесення змін до умов чинної державної допомоги;

розгляду справ про державну допомогу;

проведення моніторингу державної допомоги;

ведення та доступу до реєстру державної допомоги;

визначення форм та вимог щодо подання інформації про чинну державну допомогу.

Згідно частини другої статті 3 Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», дія цього Закону не поширюється на підтримку господарської діяльності, пов’язаної з наданням послуг, що становлять загальний економічний інтерес, у частині компенсації обґрунтованих витрат на надання таких послуг. Перелік послуг, що становлять загальний економічний інтерес, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

До Переліку, затвердженого Постановою КМУ від 23.05.2018 р. № 420, увійшли  послуги у сферах функціонування ринку електричної енергії та ринку природного газу.