вгору

Види діяльності для 1 групи платників єдиного податку

До першої групи платників єдиного податку відносяться фізособи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 тис. грн. Це передбачено пп. 1 п. 291.4 Податкового кодексу України.

Згідно з п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Держкомстату від 26.07.2005 № 209, торгове місце – площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (ваг, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Тобто, до торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства.

Таким чином, фізособа-підприємець має право перебувати на першій групі платників єдиного податку, якщо здійснює роздрібний продаж товарів виключно з лотків та прилавків, що розташовані на території ринку.

Про це нагадали податківці.

Щодо обмежень для перебування на єдиному податку 1–3 групи та застосування штрафних санкцій до ФОП єдинників 1–2 груп у разі порушення термінів сплати авансових внесків єдиного податку читайте у Блозі бухгалтера.