вгору

Відкрити (закрити) банківський рахунок стало простіше

НБУ встановив порядок відкриття банками спецрахунків відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства (діє з 21.10.2019 р.) та спростив для фізосіб-підприємців порядок закриття банківських поточних рахунків.

1. Відкриття рахунків для здійснення процедур банкрутства

Зокрема, на виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства НБУ встановив порядок:

1) відкриття банками спецрахунку для здійснення керуючим санацією процедури санації боржника-юрособи;

2) відкриття банками спеціального/окремого рахунку для здійснення арбітражним керуючим процедури реструктуризації боргів та погашення боргів боржника-фізособи, зокрема, підприємця.

Застосування такого порядку дасть можливість:

  • забезпечити рівні права та можливості для захисту законних інтересів кредиторів під час процесу банкрутства;
  • врегулювати відносини щодо відновлення платоспроможності фізосіб, які опинилися в скрутній фінансовій ситуації;
  • очистити баланси банків та зберегти їх клієнтів серед активних учасників споживчого кредитування тощо.

2. Операції за рахунками фізосіб-підприємців

Відсьогодні у разі припинення фізособою-підприємцем підприємницької діяльності закрити поточний банківський рахунок стане простіше:

  • якщо на такому рахунку немає залишку коштів, банки зможуть закрити поточний рахунок без отримання будь-яких документів від клієнта;
  • за наявності на такому рахунку коштів банкам надано право закрити поточний рахунок, перерахувавши залишок коштів на рахунок цієї особи, відкритий для власних потреб.

Також банки зможуть самостійно посвідчувати довіреність підприємця (самозайнятої особи) без використання послуг нотаріуса, якщо цей документ складається в банку у присутності власника рахунку та довірених осіб.

З 03.01.2020 р. підприємці вже не зможуть використовувати кошти з поточних рахунків на власні потреби. Після сплати податків та зборів необхідні кошти, які планується використати для власних потреб, вони мають право перерахувати на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб. Це передбачено змінами до п. 14 Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів.

Відповідні новації містить постанова Правління НБУ від 27.12.2019 р. № 162 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів» (далі - постанова № 162).

3. Операції за вкладними (депозитними) рахунками іноземних представництв

Норми, що визначають перелік операцій за вкладними (депозитними) рахунками іноземних представництв, трансформовані шляхом перенесення до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5. Зміни затверджені постановою Правління НБУ від 27.12.2019 р. № 163 «Про внесення змін до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті» (далі – постанова № 163).

Постанови № 162 та № 163 набрали чинності 03.01.2020 р.

Відповідне повідомлення розміщено на сайті НБУ.

Про проєкт постанови щодо оновлення порядку відкриття/закриття рахунків клієнтів ми писали у Блозі бухгалтера та Інформері програми М.E.Doc. Читайте нас і у Telegram.