вгору

Відповідальність за подання звіту з ЄСВ за невстановленою формою

Форми та строки подання звітності передбачено Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435 (далі – Порядок №435).

Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, без використання праці найманих працівників, формують та подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ подається за формою згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку № 435 (п.2 р. ІІІ Порядку № 435).

За подання звіту з ЄСВ не за встановленою формою, передбаченою Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010р. № 2464 (далі – Закон №2464), органом ДФС здійснюється накладення штрафу в розмірі 10 НМДГ (170 грн) (п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону №2464).

За ті ж самі дії, вчинені повторно протягом року – накладається штраф у розмірі 60 НМДГ (1020 грн).

Звертаємо увагу!

Звіт щодо сум нарахованого ЄСВ, поданий не за встановленою формою, вважається неподаним.

Крім того, за подання не за встановленою формою Звіту до таких осіб застосовується адміністративна відповідальність.

Так, згідно з ч. 1 ст. 165-1 КУпАП, зокрема, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу – підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від 30 до 40 НМДГ (от 510 грн до 680 грн).

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне із правопорушень, зазначених у ч. 1 ст. 165-1 КУпАП, – тягнуть за собою накладення штрафу від 40 до 50 НМДГ (від 680 грн до 850 грн).

Відповідні роз’яснення були надані в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 301.09.

Докладніше читайте у Блозі бухгалтера про:

Відповідальність за несвоєчасну сплату ЄСВ;

Звіт з ЄСВ: за липень – за старою формою, а за серпень – за новою.

До відома!

Подати звіт з ЄСВ до податкових органів ви можете через програму M.E.Doc (рішення M.E.Doc.Держава). Для автоматичного заповнення звіту на підставі зарплатних даних використовуйте рішення M.E.Doc.Зарплата.