вгору

Викиди двоокису вуглецю в декларації екоподатку за IV квартал 2018 р.: як виправити помилки?

Нагадуємо нашим користувачам, що форма податкової декларації екологічного податку затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 715. Невід’ємною частиною декларації є додатки (розрахунки). Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування – викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об’єкти та інші.

Як ми вже повідомляли у Блозі бухгалтера, за викиди двоокису вуглецю обов’язково складається окремий додаток 1 до декларації екоподатку вже за IV квартал 2018 року.

А як бути, якщо ви все ж таки розрахували податкові зобов’язання за всі види забруднення в атмосферу стаціонарними джерелами забруднення за IV квартал 2018 р. в одному додатку 1? ДФС у м. Києві надала роз’яснення, як виправити таку помилку в уточнюючій декларації.

Викиди двоокису вуглецю

За IV квартал 2018 року, в якому виявлені помилки, подається уточнююча декларація з окремо виділеними в додатку 1 (розрахунок 1) податковими зобов’язаннями за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю.

При цьому в додатку 1 за викиди двоокису вуглецю (розрахунок № 1) до уточнюючої декларації екоподатку за IV квартал 2018 р. необхідно залишити в рядках 4 та 4.1 податкове зобов’язання по коду забруднюючої речовини (двоокису вуглецю) 243.4.001 зі ставкою 0,41 грн за тонну.

У рядку 5 «податкове зобов’язання, що уточнюється» додатка 1 слід відобразити податкові зобов’язання за всіма джерелами забруднення (дані рядка 4 по раніше поданій звітній декларації).

Тоді у показнику рядка 5.2 «зобов’язання, що зменшується» відобразиться сума різниці між рядками 5 та 4.

Викиди інших забруднюючих речовин (крім двоокису вуглецю)

За наявності інших стаціонарних джерел забруднення в додатку 1 за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення (розрахунок № 2) в уточнюючій декларації екоподатку за IV квартал 2018 р. слід залишити податкові зобов’язання за цими забруднюючими речовинами (без двоокису вуглецю) в рядку 4 та 4.1.

У рядку 5 «податкове зобов’язання, що уточнюється» проставляється «0».

Тоді у показнику рядка 5.1 «зобов’язання, що збільшується» знайде відображення сума різниці між рядками 5 та 4.

У рядку 6 відображається розмір штрафу , а у рядку 7 – сума штрафу (р. 5.1 х р.6).

За відсутності помилок в інших додатках (за іншими видами об’єктів оподаткування), що подавалися разом із декларацією, яка уточнюється, такі типи додатків до уточнюючої декларації не додаються.

Про це повідомила ДФС у м. Києві.

До відома! Ідентифікатор декларації екологічного податку – J(F)0302004, додатка 1 до неї – J(F)0320104. Для перевірки заповненої звітності у програмі M.E.Doc користуйтесь клавішами F4 – F6.

Нагадуємо, що ставка екоподатку за викиди двоокису вуглецю у 2019 році збільшилась у понад 24 рази.