вгору

Виправлення у фінзвітності: уточнююча декларація з податку на прибуток подається не завжди!

Податківці в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 102.23.02 оновили відповідь на запитання: чи необхідно подавати до ДФС виправлену фінзвітність та яким чином, якщо виявлені у ній помилки не вплинули на показники декларації з податку на прибуток?

Нагадаємо, що уточнена фінзвітність може подаватися на заміну раніше поданої фінзвітності за результатами проведення аудиторської перевірки, з метою виправлення самостійно виявлених помилок або з інших причин. Це передбачено ч. 6 ст. 14 Закону України від 16.07.1999 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Якщо внаслідок виявлених у фінзвітності помилок підлягають уточненню показники декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація), таке уточнення здійснюється відповідно до положень Податкового кодексу України, із поданням до уточнюючої Декларації уточненої фінансової звітності за відповідний звітний період.

У випадку, якщо показники уточнюючої фінзвітності не вплинули на показники Декларації, платник податку подає уточнюючу фінзвітність за відповідний звітний період у такому самому порядку, як і фінансову звітність, що уточнюється, без подання уточнюючої Декларації. Отже, фахівці ДФС змінили раніше висловлену думку і у такому разі не вимагають подання уточнюючої Декларації.