вгору

З 1 січня планують збільшити ціни на тютюнові вироби: є проект

Уряд вніс на розгляд до ВРУ проект Закону про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо фіскального механізму запобігання реалізації підакцизних товарів нижче суми податків (законопроект від 10.10.2018 р. № 9188).

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що у поточному році окремі виробники тютюнових виробів декларували ціни на сигарети у розмірі від 17,15 грн. до 18,58 грн. за пачку. Тобто, ціни на певні марки сигарет декларувалися на рівні, нижчому за суму податків та вартість акцизної марки в одній пачці (18,64 грн.). Таке заниження цін призводить до того, що бюджет недоотримує кошти від податків, які залежать від ціни, а саме від податку на додану вартість та акцизного податку з роздрібного продажу.

Мета законопроекту

Метою законопроекту є запобігання недонадходженню до бюджету податків, які залежать від ціни реалізації тютюнових виробів, а саме податку на додану вартість та акцизного податку з роздрібного продажу.

Для досягнення мети пропонується тимчасово, до 31 грудня 2024 року включно, запровадити запобіжний фіскальний механізм, що передбачає застосування коефіцієнта 1,4 до мінімального акцизного податкового зобов’язання у разі декларування платником податку максимальної роздрібної ціни у розмірі, меншому ніж мінімальне акцизне податкове зобов’язання із застосуванням коефіцієнта 1,65.

А саме, під час визначення податкового зобов’язання на сигарети та цигарки, розмір задекларованої максимальної роздрібної ціни яких становить менше розміру мінімального акцизного податкового зобов’язання (у перерахунку на кількість штук сигарет в упаковці), помноженого на коефіцієнт 1,65, сума акцизного податку не повинна бути меншою встановленого мінімального акцизного податкового зобов’язання, помноженого на коефіцієнт 1,4

Додатково, для унеможливлення уникнення виконання запропонованої норми, пропонується запровадити обмеження щодо зниження цін на тютюнові вироби в роздрібній мережі – не більше 5% від максимальної роздрібної ціни. У разі нехтування запропонованим обмеженням щодо зниження цін на тютюнові вироби проектом передбачено стягнення штрафу із суб’єкта роздрібної торгівлі.

Цей законопроект (у разі його прийняття) набере чинності з 1 січня 2019 року.