вгору

Заява на реєстрацію платника акцизного податку та акцизних складів в оновленому розділі M.E.Doc

Нагадаємо, що вже з 01.07.2019 року для здійснення реалізації пального або спирту етилового суб’єкт господарювання має бути зареєстрований платником акцизного податку, а також зареєструвати усі акцизні склади, платниками яких такий суб’єкт господарювання є власником. Для цього необхідно подати до ДФС відповідну заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів (далі – Заява). Про це Ви можете дізнатися у матеріалі.

Форма Заяви для заповнення рекомендована ДФСУ та діє з 19.06.2019 року. Форма Заяви доступна в розділі Звітність  - Реєстр звітів.

Зазначимо, що у найближчому оновлені (версії 11.01.011) програми M.E.Doc буде доопрацьовано розділ  , в якому можна заповнити Заяву на реєстрацію платником податку та на реєстрацію акцизних складів (ідентифікатор форми J/F1304101) та подати до ДФС в електронному форматі.*

*Зараз подача Заяви можлива тільки з Реєстру звітів.

Крім того, розробник реалізує можливість створення та відображення форми «Заяви на реєстрацію» одночасно у розділі Звітність - Реєстр звітів та розділі Облік акцизного податку – Реєстр акцизних документів (пальне). Це саме стосується і Реєстру акцизних документів (спирт етиловий).

Тобто, при створенні користувачем форми Заяви у Реєстрі акцизних документів (пальне або спирт етиловий) – створена форма буде автоматично відображатися у Реєстрі звітності.

Нагадаємо, що питання реєстрації платниками акцизного податку регулюється пп. 212.3.4, пп. 230.1 та п. 22 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Слід пам’ятати, що реєстрація платника податку здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального або спирту етилового Заяви. Заява складається та подається з використанням засобів електронного зв’язку в електронній формі.

Розглянемо дві ситуації щодо заповнення Заяви на реєстрацію платника податку та реєстрацію акцизних складів.

Ситуація І. Як заповнити Заяву для реєстрації платником акцизного податку.

Для цього необхідно в Головному меню обрати розділ Облік акцизного податку - Реєстр акцизних документів і створити Заяву, натиснувши Файл – Створити або  на панелі інструментів (Рис. 1).

Рис. 1

Далі слід обрати дію та вид діяльності (Рис. 2).

Рис. 2

Зауважимо, що під час подання Заяви з позначкою «Реєстрація платником податку» може здійснюватися одночасно і реєстрація акцизного складу. Для цього не забудьте поставити позначку (Рис. 3).

Рис. 3

Важливим моментом є те, що платнику податків необхідно буде зазначити інформацію по акцизним складам, які реєструються (Рис. 4).

Рис. 4

Звертаємо увагу, що Уніфікований номер акцизного складу (у прикладі не заповнено) – це уніфікований ідентифікатор, який присвоюється акцизному складу засобами СЕАРП та СЕ у разі реєстрації акцизного складу. Він зазначається у графі 3 у разі подання Заяви з позначкою «Зміни у даних про акцизний склад» або «Анулювання реєстрації акцизного складу».

Ситуація ІІ. Як заповнити Заяву платнику акцизного податку для реєстрації акцизних складів.

У разі якщо суб’єкт господарювання є платником акцизного податку, то йому слід зареєструвати акцизні склади, розпорядником яких є такий платник податку.

Для цього у формі Заяви необхідно обов’язково вказати які саме дії виконувати та вид діяльності та заповнити відомості про акцизні склади (Рис. 5).

Рис. 5

Під час подання Заяви з позначкою «Реєстрація акцизного складу» у цьому розділі надається інформація про склади, що введені в експлуатацію після реєстрації платником податку.

Зазначимо, що розділ «Облік акцизного податку» розроблений для зручності та полегшення процесів роботи бухгалтера, враховуючи зміни в законодавстві. Даний розділ ще буде доопрацьовуватись, тому радимо слідкувати за нашими оновленнями.

Докладніше про нові поняття в адмініструванні акцизного податку, особливості утворення роботи акцизних складів при СЕАРП та СЕ – в індивідуальному роз’ясненні ДФС та за якими кодами бюджетної класифікації сплачується акцизний податок, читайте у програмі M.E.Doc розділі «Інформер» та у Блозі бухгалтера.