вгору

Запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN: пам’ятка клієнтам банків

НБУ виклав інформацію щодо особливості запровадження в Україні міжнародного банківського рахунку ІBAN з 05.08.2019 р.

Клієнти банків:

  • з 05.08.2019 р. зможуть отримувати від банку інформацію про зміну діючого рахунку за стандартом IBAN для інформування своїх контрагентів та зазначення у розрахункових документах.

До відома! Зміна діючого номера рахунку за стандартом IBAN не призводить до зміни положень договору (договору банківського рахунку/розрахунково-касового обслуговування/банківського вкладу тощо);

  • з 05.08.2019 р. по 31.10.2019 р. – у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у будь-яких варіаціях.

У документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача можуть заповнювати як пару реквізитів (номер рахунку платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунку платника/отримувача лише за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN у реквізиті «Код банку платника/отримувача» зазначатимуть нуль;

  • з 01.11.2019 р. – у реквізиті розрахункового документа «Рахунок» мають зазначати номер рахунку платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.

Нагадуємо нашим користувачам! Міжнародний банківський рахунок IBAN складається з 29 літерно-цифрових символів. Його використання з 01.11.2019 р. є обов’язковим для всіх переказів (як у національній, так і в іноземній валюті), зокрема для трансзакордонних переказів.

Також читайте на цю тему Зазнають змін форма платіжного доручення та інших документів – НБУ у Блозі бухгалтера.