вгору

Застосовуємо заокруглення загальних сум розрахунків готівкою у чеку

Національний банк України на своєму сайті оприлюднив прес-реліз щодо заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою.

Так, з 1 липня 2018року підприємства торгівлі та сфери послуг у випадку відсутності монет дрібних номіналів будуть проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків.

На думку НБУ застосування заокруглення спростить щоденні розрахунки громадян та дасть можливість скоротити витрати держави на карбування та випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок і продовження карбування та випуску лише монет номіналами 10 і 50 копійок.

До відома! Відповідні норми передбачені постановою Правління Національного банку України «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. №25.

Так, за повідомленням НБУ, заокруглення буде застосовуватися лише у випадку відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою.

Заокруглення стосуватиметься тільки загальних сум розрахунків готівкою у чеку та розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару.

Однак, заокруглення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків.

Заокруглення відбуватиметься за такими правилами:

Сума, що закінчується від 1 до 4 коп.

Заокруглюється в бік зменшення

Наприклад:

сума в чеку 48,32 грн, до сплати готівкою – 48,30 грн

Сума, що закінчується від 5 до 9 коп.

Заокруглюється в бік збільшення

Наприклад:

сума в чеку 96,58 грн, до сплати готівкою – 96,60 грн

Звертаємо увагу! Підприємства торгівлі та сфери послуг, що застосовують реєстратори розрахункових операцій, під час проведення готівкових розрахунків мають зазначати в чеках загальні суми до заокруглення та після заокруглення. Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України.

Розуміючи, що на початку у суб’єктів господарювання можуть виникнути побоювання стосовно правильності застосування правил заокруглення, Національний банк України звернувся до Міністерства фінансів та Державної фіскальної служби з проханням надати детальні роз’яснення щодо питань, які можуть виникнути під час впровадження механізму заокруглення та не застосувати до бізнесу штрафних санкцій за проведення касових операцій, пов’язаних із заокругленням.

Також на цю тему читайте тут.