вгору

Звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю пропонують змінити: є проєкт

Нагадуємо нашим користувачам, що звітність про працевлаштування осіб з інвалідністю (ф. № 10-ПІ (річна)) слід подати до 28.02.2020 р. (включно) наступного за звітним року. Про особливості виконання нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю читайте у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc та на Telegram-каналі.

 За невиконання нормативу передбачений штраф. За кожну непрацевлаштовану особу з інвалідністю санкція визначається щороку у розмірі середньої річної зарплати на цьому підприємстві, а для тих роботодавців, де працює від 8 до 15 осіб – у розмірі ½ зазначеної річної зарплати (ст. 20 Закону України від 21.03.1991 р. № 875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»). Відповідні санкції не застосовуються лише до підприємств та організацій, які повністю утримуються за рахунок державного та місцевого бюджетів. Штраф слід сплатити до 15 квітня наступного за звітним року.

Наразі Мінсоцполітики оприлюднило проєкт наказу «Про затвердження форми звітності № 10-ПОІ (річна) „Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю” та Інструкції щодо заповнення форми звітності № 10-ПОІ (річна) „Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю». Отже, регулятори передбачають виключення форми 10-ПІ (річна) та введення нової форми звітності № 10-ПОІ (річна).

Цей проєкт розроблений, зокрема, на виконання Конвенції про права осіб з інвалідністю.

Форма № 10-ПОІ передбачає уточнені дані щодо найменування та місцезнаходження роботодавців; контактні дані роботодавців; місце проживання та вікову групу працюючих осіб з інвалідністю (від 18 до 35 років, від 35 до 60 років, понад 60 років); гендерний аспект; заміну слів «інвалід» в усіх відмінках і числах словами «особа з інвалідністю» в усіх відмінках і числах.

У разі прийняття, наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Приєднуйтесь до нас на Telegram-каналі.