вгору

XBRL — подання фінзвітності у M.E.Doc за новим форматом

16.12.2019

Зовсім скоро наші клієнти M.E.Doc зможуть розпочати повноцінну роботу у новому модулі — "Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL)". Такий формат є загальновизнаним міжнародним стандартом для подання фінзвітності, мета якого автоматизувати збір даних, що дозволить регуляторам, аналітикам і інвесторам проводити комплексний аналіз діяльності компанії. 

 

XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – «розширювана мова ділової звітності») – відкритий стандарт обміну бізнес-інформацією. 

 

Система фінансової звітності (СФЗ) в форматі XBRL почала діяти в Україні з 18 червня 2019 року, коли був запущений програмний комплекс і спеціалізований вебресурс за принципом «єдиного вікна», на якому розміщена базова інформація для користувачів СФЗ. Для побудови СФЗ важлива також «таксономія» —  набір статей і показників фінансової звітності та її елементів, що підлягають розкриттю, а також взаємозв'язків між ними та іншими елементами таксономії.
 

Учасники нової системи — підприємства, які згідно із законодавством звітують через МСФЗ, фінансова звітність яких підлягає обов'язковому оприлюдненню та аудиту. Це близько 5000 українських компаній: банки, страхові компанії, публічні акціонерні товариства, небанківські фінансові установи, підприємства газовидобувної галузі, підприємства, що представляють суспільний інтерес, і профучасники ринку цінних паперів.

 

Вони з 1 січня 2020 року зобов'язані складати фінзвітність та подавати її регуляторам в єдиному електронному форматі XBRL. Він офіційно рекомендований до використання і підтримується Радою з Міжнародних стандартів фінансової звітності. 

 

Цей формат поширений у світі, а тому його запровадження в Україні є ще одним кроком до бізнесу без кордонів. Звітність XBRL незабаром з'явиться у програмі M.E.Doc, а тому компанії зможуть з легкістю перейти на новий спосіб звітування у добре знайомій програмі.

Свої побажання щодо розробки та впровадження нового модуля "Фінансова звітність за МСФЗ (формат iXBRL)" у програмі M.E.Doc можете надсилати нам - [email protected]