вгору

1 березня 2024 року спливає термін для подання Звіту про КІК для юридичних осіб

Нагадаємо нашим читачам, що 1 березня 2024 року спливає термін для подання Звіту про контрольовані іноземні компанії для юридичних осіб (Звіт про КІК). 

Для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку КІК звітним періодом є календарний рік або інший звітний період КІК, що закінчується протягом календарного року. 

Водночас першим звітним роком є 2022 рік, але контролерам КІК встановлено певний перехідний період для підготовки до звітування, який дає можливість юридичним особам, платника податку на прибуток, подати звіти за 2022 рік одночасно з поданням податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік, а саме, до 1 березня 2024 року за 2022-2023 звітні роки в електронній формі. При цьому штрафні санкції та/або пеня не будуть застосовуватися. Це передбачено п. 54 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового Кодексу України). 

Обов’язковому декларуванню підлягають доходи КІК не тільки на підставі безпосереднього володіння часткою в КІК, але, також при опосередкованому володінні, зокрема, через інших осіб, через утворення без статусу юридичної особи, через пов’язаних осіб, та при здійсненні фактичного контролю над юридичною особою. 

Про це повідомили податківці ГУ ДПС у Черкаській області. 

До відома наших читачів! Зручно подавати через програму M.E.Doc: 

  • Звіт про контрольовані іноземні компанії (ідентифікатор форми – J/F0108701). 
  • Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (ідентифікатор форми J/F1308001). 

Також читайте про особливості першого подання Звіту про КІК та про відповідальність за неповідомлення.