вгору

12-годинний графік для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці

Фахівці управління Держпраці у Дніпропетровській області на своєму телеграм-каналі відповіли на запитання: “Чи правомірно установлення 12-годинного графіка для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці?”. 

На підприємствах, в організаціях, установах незалежно від форм власності та господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхнє потомство як тепер, так  і в майбутньому, проводиться атестація робочих місць за умовами праці.

Ст. 7 Закону України “Про колективні договори і  угоди” від 01.07.1993 р. № 3356 визначено, що в колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, зокрема режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку.

Підприємства можуть керуватися Методрекомендаціями щодо застосування сумованого обліку робочого часу, затвердженими наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138.

Виходячи з виробничих потреб, за погодженням з профспілкою або в колдоговорі встановлювати тривалість роботи протягом дня згідно з підсумковим обліком робочого часу до 12 годин за зміну.

  Не рекомендується продовжена тривалість робочого дня на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці.

За повідомленням фахівців Інституту медицини праці робота у шкідливих і важких умовах праці призводить до значного напруження організму і, як наслідок, – до швидкого розвитку втоми, що може погіршувати працездатність і негативно впливати на стан здоров'я працівників.

Отже, установлення 12-годинного графіка для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, є винятковою мірою і запроваджується на підприємствах, якщо виробничі й технологічні умови не дають змоги встановлювати робочий день нормальної тривалості.

При обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховують дні, коли працівник зайнятий в умовах, передбачених Списками № 1 та № 2 проваджень, робіт, професій, посад та показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, не менше 80% робочого часу, встановленого для працівників цього виробництва, робіт, професій та посад.

Тобто, чинні нормативні акти не заперечують 12-годинного графіка роботи працівників у шкідливих умовах праці.

Більше корисних новин читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.