вгору

Адміністрування ПДВ протягом воєнного стану: Закон № 2260 набрав чинності 27.05.2022 р.

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 р. № 2260-IX (далі – Закон № 2260) опубліковано в «Голос України» від 26.05.2022 р. № 111 та набрав чинності 27.05.2022 р. (крім змін в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, які набирають чинності з 02.06.2022 р.).Про законопроект щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану (№ 7360) ми повідомляли тут

Нагадаємо, Законом № 2260 передбачено три основних зміни щодо:

  1. Відновлення податкового обов’язку платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, в частині дотримання термінів реєстрації податкових накладних та/ або розрахунків коригування до них (далі – РН/ РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), подання податкової звітності, сплати податків.
  2. Відновлення камеральних та документальних перевірки податкової звітності.
  3. Відновлення відшкодування сум ПДВ з бюджету (тобто, запрацює СЕА ПДВ).

Особливості тимчасового формування податкового кредиту

Тимчасово, за податкові періоди лютий–травень 2022 р. за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в ЄРПН постачальниками не зареєстровано ПН/ РК, платники податку:

  • включають до складу податкового кредиту звітного (податкового) періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/ послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV (далі – Закону № 996);
  • отримувачі послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, у разі нарахування таким отримувачем послуг ПДВ у складі податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації за відповідний звітний (податковий) період, такі платники податку мають право на віднесення таких сум податку до податкового кредиту відповідного звітного (податкового) періоду, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання послуг, відповідно до Закону № 996.

Відповідні норми прописані у п. 32-2 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Крім того, до ПКУ введено новий п. 69.29 ПКУ, який не є тимчасовим. Згідно з його нормами суми ПДВ, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування та зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення.

Щодо можливості у платника податків виконати свій податковий обов’язок

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 р. № 64/2022, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69.1 ПКУ, а саме:

- за відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у т. ч. звітності, передбаченої п. 46.2 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у т. ч., передбаченої п. 46.2 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах ПН/РК звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24.02.2022 р. до дня набрання чинності Законом № 2260 (27.05.2022 р. – ред.) за виконання трьох умов:

  • реєстрації такими платниками ПН/РК в ЄРПН до 15.07.2022 р.;
  • подання податкової звітності до 20.07.2022 р.;
  • сплати податків та зборів – не пізніше 31.07.2022 р.

Платники податків, у т. ч. щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24.02.2022 р. до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, передбачених ПКУ, за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Єдиноподатники групи 3, які використовують особливості оподаткування єдиним податком (далі – ЄП) за ставкою 2%, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24.02.2022 р. до дня переходу таких платників на застосування особливостей оподаткування ЄП групи 3 за ставкою 2% за умови виконання ними таких податкових обов’язків протягом 60 к. дн.з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування ЄП за ставкою 2%, щодо:

  • реєстрації ПН/РК в ЄРПН;
  • подання звітності;
  • сплати податків і зборів.

Самостійне виправлення помилок у податковій звітності

При самостійному виправленні платником податків у податкових періодах до 25.07.2022 р., з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Платники ПДВ, тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбаченого п. 50.1 ПКУ, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 р. із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування ПДВ.

https://lh4.googleusercontent.com/8343ejqONwGlSt6f8dKA-xa0f0zGArn4nqAx87bQJaYRoXM6jzxvjT7GciCF4zUc7PEwvKnKy8FbZnnf977pjYRTaITnr0O0AFPi4_6wLLA5l7MIjx_D_d85hiYuaY9KW7FcMEAA05xJGUlQOg Отже, з 27.05.2022 р. неможна виправити помилки, які призвели до завищення податкового зобов’язання, і подати уточнюючий розрахунок протягом дії воєнного стану.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п. 69.1 ПКУ, та перелік документів на підтвердження затверджується Мінфіном.

Особливості коригування податкового кредиту

Платники ПДВ зобов’язані забезпечити у строки, встановлені п. 69.1 ПКУ, реєстрацію ПН/РК в ЄРПН, граничний термін реєстрації яких припадає на періоди, зазначені у п. 69.1 ПКУ, та уточнити (привести у відповідність) податковий кредит, задекларований платниками на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, з урахуванням даних ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН.

Це визначено п. 69.1 ПКУ.

Це далеко не всі зміни, передбачені Законом № 2260. Чекайте на наступні роз’яснення.

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі повідомив, що з 27.05.2022 р. запрацює СЕА ПДВ та відновлюється реєстрація ПН/РК. Система буде працювати в довоєнному режимі із застереженнями, вказаними безпосередньо в Законі № 2260.