вгору

Адвокатів, нотаріусів, ФОПів та юросіб зобов’яжуть подавати процесуальні та інші документи лише в електронній формі

У ВРУ зареєстровано законопроект від 21.07.2022 р. № 7574 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями” (далі - законопроект № 7574).

Законопроектом № 7574 пропонується внести зміни до:

  • Господарсько-процесуального кодексу України;
  • Кодексу адміністративного судочинства України;
  • Цивільно-процесуального кодексу України;
  • Закону України “Про судовий збір”.

Що пропонується?

Законопроектом № 7574 запропоновано доповнити законодавчі акти такими положеннями:

1) поширити обов’язок реєстрації офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі - ЄСІТС) для всіх юросіб та ФОП;

2) встановити загальне правило, відповідно до якого адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, фізичні особи – підприємці та юридичні особи, зокрема державні органи, органи місцевого самоврядування, подають процесуальні, інші документи, вчиняють інші процесуальні дії лише в електронній формі за допомогою ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), яка забезпечує обмін процесуальними документами.

Зверніть увагу! Зазначені особи зможуть подавати процесуальні, інші документи в письмовій формі, вчиняти інші процесуальні дії в письмовій або усній формі лише під час участі в підготовчому судовому засіданні чи судовому засіданні, з обов’язковим надсиланням до суду відповідних процесуальних, інших документів в електронній формі.

У разі ненадання таких документів в електронній формі суд зможе постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу, в порядку та в розмірі, визначеному відповідним процесуальним законодавством.

3) у разі подання документів до суду в паперовій формі іншою особою, яка має офіційну електронну адресу, у разі необхідності суд зможе зобов’язати таку особу надати відповідні документи до суду в електронній формі.

У разі ненадання таких документів в електронній формі суд так само може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу, в порядку та в розмірі, визначеному відповідним процесуальним законодавством;

4) встановити обов’язковий реквізит для всіх заяв по суті справи, інших процесуальних заяв, клопотань, як зазначення в тексті офіційної електронної адреси (якщо особа, яка звертається до суду з відповідним процесуальним документом, зобов’язана зареєструвати таку адресу в ЄСІТС, або зареєструвала її в добровільному порядку).

Отже, у разі не зазначення такої адреси відповідної особою суд зможе,залежно від типу і виду заяви, залишити її без руху, повернути заявнику або залишити її без розгляду.

5) доповнюються положення про відзив, відповідь на відзив, заперечення, пояснення третьої особи, відзив на апеляційну скаргу, відзив на касаційну скаргу - відтепер у разі не зазначення офіційної електронної адреси в ЄСІТС суд буде залишати відповідний процесуальний документ без руху, надаючи строк для усунення недоліків.

У разі не виправлення недоліків відповідна заява буде залишатися без розгляду.

Закон України «Про судовий збір» пропонується доповнити положеннями про те, що під час подання до суду процесуальних документів, за подання яких за цим Законом справляється судовий збір, в письмовій формі, особами, які згідно з процесуальним законодавством України реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, в обов’язковому порядку, - застосовується коефіцієнт 1,2 для підвищення відповідного розміру ставки судового збору.

Прикінцевими положеннями законопроекту запропоновано встановити, що адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, фізичні особи – підприємці та юридичні особи, зокрема державні органи, органи місцевого самоврядування, реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, протягом двадцяти днів з дати опублікування цього Закону.

У разі прийняття цей Закон набере чинності через місяць з дня його опублікування, крім: п. 4 розд. І цього Закону, який набирає чинності з 1 січня 2023 року; п. 2 цього розділу, який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

Нагадаємо всім користувачам програми M.E.Doc, що в M.E.Doc є можливість повноцінного обміну електронними документами зі своїми партнерами та контролюючими органами.  

Про документообіг під час війни читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.