вгору

Акцизна накладна: що зазначаємо в обов’язкових реквізитах?

Платники акцизного податку при реалізації пального зобов’язані скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних. Порядок складання акцизної накладної визначено ст. 231 Податкового кодексу України.

Так, в акцизній накладній обов’язково повинні відображатись:

  1. порядковий номер;
  2. дата складання;
  3. повна або скорочена назва юрособи або ПІБ фізособи, що зареєстрована як платник акцизного податку, яка реалізує пальне;
  4. код ЄДРПОУ (для юросіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб);
  5. повна або скорочена назва юрособи або ПІБ фізособи, що зареєстрована як платник податків, – отримувач пального;
  6. код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;
  7. опис пального;
  8. обсяг пального в літрах, приведених до t 15  C.

Про це нагадало ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Нагадаємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Doc реалізовані форми акцизної накладної (J/F1203002) та розрахунку коригування (J/F1203102) для заповнення та реєстрації, а також заявка на поповнення (коригування) залишку пального (J/F0209702).

Крім того, у програмі M.E.Doc існує окремий спеціальний модуль «Облік акцизного податку», у якому можна створювати, редагувати, зберігати та обмінюватись акцизними документами з контролюючими органами та контрагентами.

Докладніше про те, як створити та зареєструвати акцизну накладну, про нововведення в адмініструванні акцизного податку у 2019 році, а також про штрафні санкції та відповідальність з урахуванням новацій у 2019 р., читайте у Блозі бухгалтера.