вгору

Анульовано реєстрацію ПДВ юрособи-єдинника: яку ставку єдиного податку застосовувати?

Анулювання реєстрації платника ПДВ здійснюється за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу. Ці вимоги передбачені абз. 1-4 п. 184.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та на підставі пп. «а» п. 184.1 ПКУ та пп. «б» - «з» п. 184.1 ПКУ.

Якщо щодо особи, зареєстрованої платником податку до ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, внесено запис про держреєстрацію припинення юридичної особи (крім перетворення) або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця або якщо до реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, анулювання реєстрації проводиться контролюючим органом автоматично на підставі відповідних відомостей, отриманих згідно із Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15 травня 2003 року № 755-VI або за даними реєстру платників єдиного податку.

Зверніть увагу! Анулювання реєстрації платника ПДВ здійснюється на дату подання заяви платником ПДВ або прийняття рішення контролюючим органом про анулювання реєстрації (п.184.2 ПКУ).

Контролюючий орган, який прийняв самостійне рішення про анулювання реєстрації платника податку, зобов’язаний письмово повідомити особу протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації (п. 184.10 ПКУ).

При цьому, у разі анулювання реєстрації платника ПДВ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5% (для платників єдиного податку 3-ї групи) або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ (пп. 5 п. 293.8 ПКУ).

Таким чином, юрособа - єдинник 3-ї групи (платник ПДВ), яка з початку року обрала ставку єдиного податку у розмірі 3%, якій протягом звітного кварталу було анульовано реєстрацію платника ПДВ, застосовує у звітному кварталі ставку єдиного податку у розмірі 3% та не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу зобов’язана подати заяву щодо переходу на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5%, що передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку, або заяву щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування.

Таке роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 108.01.01.

Нагадаємо, що платники єдиного податку 3-ї групи можуть обрати застосування відсоткової ставки у розмірі 3% доходу у разі сплати ПДВ та 5% доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку (пп.293.3 ПКУ).

При цьому юрособи-єдинники 3-ї групи не повинні перевищувати суму річного доходу у розмірі 7002000 грн (1167 мінімальних зарплат). 

Заяву про застосування (відмову) спрощеної системи оподаткування (ідентифікатор форми J/F0102003) можна подати в програмі M.E.Doc.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.