вгору

Батько має неповнолітніх дітей, одна з яких проживає з дружиною від першого шлюбу: що з ПСП?

Будь-який платник ПДФО має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді зарплати, на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) у розмірі, що дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 01 січня звітного податкового року (у 2024 році –1514,00 грн). Це визначено пп. 169.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). 

Згідно з пп. 169.1.2 ПКУ платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на ПСП у розмірі 100% суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 ПКУ (у 2024 році – 1514,00 грн), у розрахунку на кожну таку дитину. 

Нагадуємо, що ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як зарплата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2024 році – це 4240,00 грн (3028,00 грн × 1,4)). Це передбачено абз. першим пп. 169.4.1 ПКУ

При цьому, граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків у випадку та у розмірі, передбачених пп. 169.1.2 ПКУ, визначається як добуток суми, визначеної в абз. першому пп. 169.4.1 ПКУ, та відповідної кількості дітей. 

Згідно з пп. 3 п. 5 Порядку надання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227 (далі – Порядок № 1227), для застосування пільги з підстав, передбачених у пп. 169.1.2 ПКУ, платник податку, який має двоє чи більше дітей віком до 18 років, крім заяви подає:  

  • копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства, чи документи, які підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізособа – платник податку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну;  
  • копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник). 

Питання утримання батьками дитини визначено Сімейним кодексом України (далі – СКУ). Батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню (ч. четверта ст. 157 СКУ). 

Отже, якщо батько, який має двох дітей віком до 18 років, але одна із них проживає з дружиною від першого шлюбу, бажає скористатися правом на застосування до його доходу ПСП, визначеної пп. 169.1.2 ПКУ, то разом із поданням до роботодавця заяви щодо її застосування подаються, крім документів, визначених у Порядку № 1227, документи, що підтверджують факт утримання ним дітей. Такими документами можуть бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти. 

Відповідь розміщена на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.08.02

Також читайте матеріал ПСП до середнього заробітку мобілізованого працівника: чи можна застосувати?