вгору

ПСП до середнього заробітку мобілізованого працівника: чи можна застосувати?

Нагадуємо, що відповідно до п. 169.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з урахуванням норм абз. першого пп. 169.4.1 ПКУ платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді зарплати, на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП).

Роботодавець – це, зокрема, самозайнята особа, яка використовує найману працю фізосіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів) та несе обов’язки із сплати їм зарплати, а також нарахування, утримання та сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету, нарахувань на фонд оплати праці, інші обов’язки, передбачені законами. Це визначено пп. 14.1.222 ПКУ.

Згідно з пп. 169.2.3 ПКУ податкова соціальна пільга не може бути застосована до зарплати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді грошового чи майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Відповідно до ч. шостої ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»  від 25.03.1992 р. № 2232-ХII військова служба за призовом під час мобілізації на особливий період є одним із видів військової служби.

Статтею 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 р. № 2011-ХІІ встановлено, що держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

Отже, якщо працівник, призваний на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, отримує заробітну плату (середній заробіток) та одночасно грошове чи майнове (речове) забезпечення військовослужбовця, що виплачується з бюджету, фізична особа – підприємець, як роботодавець, під час нарахування зарплати такому працівнику не має право на застосування ПСП.

Про це повідомило ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Про те, чи має право працівник-пенсіонер на застосування ПСП, читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.