вгору

Бюджетне відшкодування: хто має право на отримання?

Порядок визначення суми податку, що підлягає бюджетному відшкодуванню, визначено ст. 200 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).  

Бюджетне відшкодування - відшкодування від’ємного значення ПДВ на підставі підтвердження правомірності сум бюджетного відшкодування ПДВ за результатами перевірки платника (пп. 14.1.18 ПКУ). 

Платники податку, щодо яких у порядку, встановленому Законом України «Про санкції» від 14.08.2014 р. № 1644-VII, прийняті рішення про застосування санкцій, протягом строку застосування таких санкцій не мають права на отримання бюджетного відшкодування суми від’ємного значення. 

Не підлягає бюджетному відшкодуванню сума від’ємного значення, до розрахунку якої включено суми податку, сплачені отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам товарів/послуг, які використані або будуть використані в операціях з першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості. 

Суми такого від’ємного значення зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення податковими зобов’язаннями (п. 200.4-2 ПКУ). 

Платник податку, який має право на отримання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування, подає відповідному контролюючому органу податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації (п. 200.7 ПКУ).      

Формування Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування (далі - Реєстр) здійснюється на підставі баз даних ДПС та Держказначейства (пп. 200.7.1 ПКУ). 

Порядок ведення та форма Реєстру затверджуються Кабміном. 

Заяви про повернення сум бюджетного відшкодування автоматично вносяться до Реєстру протягом операційного дня їх отримання у хронологічному порядку їх надходження. 

Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру. 

Таким чином, право на отримання бюджетного відшкодування мають платники ПДВ, які прийняли рішення про повернення суми бюджетного відшкодування та подають відповідному контролюючому органу податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації. 

Таке роз'яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 101.26. 

Про актуальні питання щодо проведення документальних перевірок з питань бюджетного відшкодування ПДВ читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі